Typosquatting går i alt sin enkelthed ud på at købe domæner der ligger tæt op at kendte internretsider og derved lukrere på det store brand.
Typisk er der kun forskel på en eller to bogstaver og brugeren kommer derfor uforvarende ind på typosquatterens hjemmeside i stedet. Der er altså tale om reel svindel, men bagmændene er ikke så svære at finde frem til.
Når et domæne registreres er man nød til at samtidig at registrere en række oplysninger herunder en brugbar e-mail adresse. Samtidig er selve hjemmesiden nød til at ligge hos et webhotel.
Der er altså flere instanser ind over og alle har deres egne sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre misbrug af den service de udbyder. Med andre ord så efterlader typosquatteren sig et spor som myndighederne kan gå efter. Samtidig er det forholds nemt at lukke et typosquatting domæne ned, det der typisk tager tid er at finde frem til de domænenavne der misbruges.
Typoquatting firmaer får kæmpe bøde for at vildlede Internet brugere
I sag for nylig bestod svindlen i bruge domænenavnet “wikapedia” og “twtter”. Når brugerne tastede disse domænenavn ved en fejl kom de in på sider der lignede wikipedia og twitter.
Her fik de så at vide at de have vundet en konkurrence og blev bedst om at indtaste deres mobil telefon nummer. Efterfølgende blev hver eneste sms sendt eller modtaget så takseret til højt beløb.
Resultatet af sagen blev at ejerne af de pågældende firmaer fik en bøde på $155,000 hver.
Sager med typosquatting opstår løbende
Den ovenstående sag er på ingen måde et enestående tilfælde. Der opstår løbende sager hvor svindlere bruger typosquatting domæner. Samlet set udgør typosquatting dog en meget lille del af den samlede svindel der foregår på Internettet.
Når det kommer til .dk domæner er det endnu mere begrænset med antallet af grove sager vedrørende typosquatting.