Hvis du læser denne side online bruger du allerede et domænenavn også selvom du ikke kender til de tekniske detaljer der ligger bag. I denne artikel kan du lære hvad et domænenavn er og hvad der rent teknisk ligger bagved.
Domænenavnet sender dig automatisk videre
De fleste computere der er tilsluttet Internettet har et unikt nummer der bliver brugt til at identificere den givne computer. Dette nummer kaldes IP adressen og ser f.eks. således ud 66.243.81.194.
Problemet med disse numre er at de er svære at huske og der er her domænenavne kommer ind i billedet. Ved at taste et domænenavn ind i adressefeltet i din browser bliver du automatisk sendt videre til den rigtige side. Så i stedet for at skulle skrive http://66.249.93.104 for at besøge Google kan du skrive http://google.dk. hvilket er langt nemmere at huske.
Top level domains
Alle domæner har et top level domain (TLD) hvilket er det der kommer efter selve navnet. F.eks. er .dk i “domaenenavne.dk” et top level domain. Der findes to forskellige typer af TLD’er, globale og landekode TLD’er. Landekode TLD’erne er beregnet til at angive at hjemmesider kommer fra et bestemt land mens de globale beregnet til alle.
F.eks. er .com beregnet til firmaer (commercial), .org til non-profit organisationer, .info er til informationssider etc. Selvom de globale TLD’er er beregnet til et bestemt formål behøves det ikke at blive overholdt, det skal mere ses som en rette snor.
Alle domæne navne er unikke
Når du først har registret et domæne navn kan du være sikker på at navnet er unikt. Der er altså ingen andre i verden der kan registrere det samme domænenavn som dig. Driver man en større dansk virksomhed kan det dog være en rigtig god ide at registrere både .dk, .com .net og .nu.